homeover FF    

 

online cursussen
cursusinfo
cursusaanbod - overzicht
inschrijven online cursussen
workshops
praktijkdagen
fototrips

Online cursussen ::: Cursusaanbod

 

DFA DFB HBM

 

DFA

De cursus DFA is de vernieuwde basiscursus waarin zowel technische als creatieve aspecten aan de orde komen. De term basiscursus betekent niet dat de cursus niet diep ingaat op de verschillende onderdelen, maar aangezien alle onderdelen van de grond af worden opgebouwd is voor deze cursus geen voorkennis noodzakelijk. Aangezien de toegewezen docent(e) u verder zal begeleiden is deze cursus toegankelijk voor beginners, maar ook geschikt voor diegenen die reeds langer praktijkervaring hebben maar zich verder in de theoretische grondslagen willen verdiepen.

De cursus bestaat uit 16 blokken die elk in een maand worden afgerond (1).

In de 16 cursusblokken worden onder andere de volgende onderdelen behandeld:

 • sluitertijd, diafragma, ISO-waarden
 • gebruik belichtingsmodi (Program/Aperture/Shutter/Manual)
 • belichting (matrix/spot/average) en correcties
 • witbalans
 • lenskeuze en -gebruik
 • licht en kleur
 • kleur en ZW
 • beeldbewerking (inleiding)
 • RAW-bestanden en verwerking
 • printen
 • gebruik voor web
 • praktijkblokken (zowel creatief als technisch)

Het laatste blok is een examenblok waarin u door de examenopdracht alle in deze cursus geleerde materie dient te combineren (2).

De praktijkblokken uit de cursus dient u zelf individueel, uiteraard onder online begeleiding van uw docent(e), uit te voeren. Daarnaast organiseren we verschillende praktijkdagen met uiteenlopende onderwerpen en op verschillende plaatsen in voornamelijk Nederland en België. Veel cursisten kiezen voor onze online cursussen vanwege het flexibele karakter omdat ze zich op tijdstippen wanneer het hen zelf het beste uitkomt de materie eigen willen maken. De praktijkdagen zijn daarom optionele onderdelen van deze cursus, maar zijn daarom niet minder belangrijk. Bekijk het aanbod van de praktijkdagen en probeer, eventueel in overleg met uw docent(e), een of meerdere dagen bij te wonen. Het is bij de meeste dagen mogelijk om ook een introducée mee te nemen.

 

 DFA         
     
   cursusvorm:  individueel online
   looptijd:  16 maandelijkse blokken (1)
   kosten:  € 189
     of € 100 + € 95 (3)

 

Voor toelichting voetnoten zie onderaan deze pagina of klik hier


DFB

[binnenkort]


HBM - Het Beeld Maken

Nadat de meeste fotografen de camera -als technisch gereedschap- onder de knie hebben en weten hoe ze scherpe foto's kunnen maken (en er vaak letterlijk duizenden zo hebben gemaakt), komt de drang naar het maken van 'mooiere' of 'betere' foto's. Maar wat zijn dat eigenlijk, mooie foto's? Of interessante foto's, goede foto's?

"Over smaak valt niet te twisten" zegt men vaak, maar is dat werkelijk zo? Wat voor de een mooi is, is wellicht oerlelijk voor de ander. Betekent dit dat de gevorderde fotograaf dan 'gewoon maar wat moet doen', of alleen maar zijn/haar eigen gevoel kan volgen? Of is er toch wel iets concreets te zeggen? In deze cursus leert u op een bepaalde manier naar foto's kijken en ze te beoordelen.

De cursus bestaat niet alleen uit theorie, maar ook uit praktijk. In elk blok ontvangt u informatie en uitleg, maar dient u ook zelfstandig opdrachten uit te voeren die vervolgens door uw docent worden besproken. Dit levert echter geen eindoordeel over uw foto op, maar vormt het startpunt voor een dialoog tussen u en uw docent over uw ingezonden werk.

Let op: Vanwege de opzet en uitwerking is deze cursus niet geschikt voor beginners.

 

 HBM         
     
   cursusvorm:  individueel online
   looptijd:  9 maandelijkse blokken (1)
   kosten:  € 225
     of € 130 + € 100 (3)

 


Toelichting voetnoten:

(1) De standaard looptijd van een cursusblok is een maand, beginnend bij de eerste dag van een maand. U kunt echter kiezen voor een flexibele indeling waarbij uw docent de code voor het volgende cursusblok doorstuurt met de beoordeling van het vorige blok. U kunt op deze wijze zelf uw eigen tempo per maand bepalen door sneller of langzamer te werken. Bij de flexibele indeling hoeft u overigens niet van tevoren te bepalen wat uw werktempo wordt; als u minder tijd hebt, stuurt u de opdrachten later in en ontvangt u de bespreking en de code voor het volgende blok daarna. Hebt u meer beschikbare tijd en stuurt u sneller in dan ontvangt u de bespreking en de vervolgcode ook eerder en kunt u de cursus sneller afronden.

(2) Na behalen van het examen ontvangt u geen erkend diploma omdat FotoForce geen erkende onderwijsinstelling is. Wel is het mogelijk om na het succesvol afronden van deze cursus op uw verzoek een certificaat te ontvangen. Bij navraag zal FotoForce aan derden, indien dat inderdaad het geval is, bevestigen dat u de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

(3) Het volledige cursusbedrag kan desgewenst in twee termijnen worden betaald. Vóór aanvang dient u de eerste termijn te betalen, waarna u wordt ingeschreven en u met de eerste helft van de cursus kunt starten. Vóór de tweede helft dient u de tweede termijn te betalen. Pas na ontvangst van het tweede termijnbedrag worden de volgende blokcodes aan u doorgestuurd.

 

 

 


De overige bestaande cursussen worden bijgewerkt, gedeeltelijk aangepast en samengevoegd. Het is daarom niet meer mogelijk om in te schrijven voor deze bestaande cursussen.

NB: De cursussen lopen voor de huidige cursisten uiteraard gewoon door. Ook blijft het voor deze cursisten mogelijk om de vorige versies van de cursussen te bestellen (bijvoorbeeld DF2 na DF1), zodat de naadloze aansluiting tussen de vorige cursussen gehandhaafd blijft.

 
 
 FotoForceNET / Force dF
 
     
 
© 2009 FotoForce / Force dF